Kategorier
Uncategorized

9.april 2024: Kommunegården, Sandvika: «Musisk mobilisering»

Datoen 9. april var velvalgt:
9.april 1940 var Norge i krig, Hitler-Tyskland herjet i Europa.
9. april 2024: Igjen er det krig i Europa: Ukraina og Gaza. Etter 2. verdenskrig sa vi: «Aldri mer 9. april!. NATO ble opprettet.» Nå sier vi/Regjeringen»: «NATO må styrkes, vi må ruste opp. Nabo Russland skal holdes i sjakk ved våre grenser!» Vi mobiliserer militært.

Jeg er født under krigen. Mor sang for meg i bomberommet: «Det var for ikke å miste motet», sa mor. Norge sang seg på beina igjen etter terrorangrepet 22. juli. Vi sang «Til Ungdommen» og mistet ikke motet.

Det hjelper ikke med med milliarder til militærindustrien, hvis mennesker i nye stridsvogner, nye F35-jagere og ubåter mister motet i kamp. Det er menneskemotet som avgjør. Det må mobiliseres. Derfor: Fellessang må tilbake i norsk skole, tuftet på sanger som bygget Norge.

«Musisk mobilisering må også til!»

Vi sang «Millom bakkar og berg» sammen i Sandvika kulturhus denne dagen. «Hva kjenner dere nå?» spurte jeg da vi hadde sunget ferdig og noterte ned på ei tavle hva folk spontant svarte, blant annet dette:

GLEDE
FELLESSKAP
ENERGI
MINNER
VEMOD
SAVN
HÅP

Dette går igjen overalt rundt om i verden. Jeg har gjennom 40 år prøvd det ut, fra land til land, fra kultur til kultur, evidensbelagt (se gjerne boka mi «Skilpaddens Sang», 1998). Dette er selve livsenergien i oss, lagret i kropp og sjel gjennom sang og lek i menneskets første leveår som inngang til identitetsbygging, språk og kultur, utløst i omsorg og kjærlighet mellon mor og barn. Intet mindre. Intet større. MEN: Kan vi «Millom bakker og berg» — alle versene, sangens toner, tekstens mening og kraft og Ivar Aasen og hans historie i dette. Det må skolen sørge for! Der må vi bygge et syngende fellesskap. Syngende soldater taper ikke så lett motet. Det er tanken. Og mest seks stridsvogner i sum koster milliarder er seks vers av «Millom bakkar og berg» helt gratis. Det er paradokset!

Timer etter foredraget mitt, fikk jeg en mail:

«Hei, hei! Takk for en forrykende forestilling tidligere i dag! Takk også for at vi får synge med! Vi inviterer deg til Hennie Onstad seniorsenter. Vi har et flygel med sjel i møterommet:

Klart jeg har sagt ja til å komme dit! I mellomtiden håper jeg på et møte med skoleminister og småbarnsmor Kari Nordthun