Kategorier
Uncategorized

18.10-2023: Fredrikstad pensjonistakademi: «Med musiske våpen»

Jeg kjente igjen denne mannens stemme — så full av begeistring og latter — straks han var på telefonen med en invitasjon om å komme tilbake til Fredrikstad: Det måtte være Sture Solvang:

Sist, det var i 2019, hadde jeg snakket om «Grunntonen» (utgitt i 2016), om hvordan våre første sanger ikke bare er med oss til siste utpust, de er ogås, overlevert fra generasjon til generasjon, med på å danne selve renningen i den nasjonsveven som heter Norge. Det var mye latter og sang den gang. «Skulle vært på blå resept» var en tilbakemelding i etterkant.

Jeg kjente godt igjen lokalet i Scandic Hotel, også galleriet var etter hvert ganske fullt.

Denne gang var både temaet og tiden mørkere, aktualisert ikke bare av krigen i Ukraina, men også av krigen mellom Israel og Hamas. Jeg hadde denne gang tatt med meg sangboka jeg fikk da jeg slutta på Sinsen folkeskole i 1957: Mads Bergs Sangbok. Min versjon, utgitt i 1940, det året tyskerne okkuperte Norge, var siden utgivelsen (1912) trykt i «422 tusen» eksemplarer, kan forordet fortelle. Gjennom daglig bruk av denne sangboka hadde vi fått musisk beredskap til å motstå Hitlers forsøk på forføre nordmenn med bruk av vår norske sangarv, avsunget til korp i gata i full nazi-mundur! Ja, for det var han pla. «Gewinnt mir die Norweger!» sa han. «Vinn nordmennes hjerter for min sak!» Makan! Men norsk skolepolitikk hadde sørget for at vi kunne vår egne sang og ikke lot oss narre. For før i tia var det sang i skolen hver dag, skolepolitisk bestemt … «i fullt samsvar med den normalplan for sangundervisning som er vedtatt av Kirke-og undervisningsdepartementet» som innledningen sier.. Jeg leste dessuten Bjørnsons dikt høyt for salen, selve sangbok-forordet:

Syng når du alene går!
Syng når fler skal sammen bindes!
Uten sang er ingen vår,
og i sang den siden minnes.

Syng deg sammen med ditt folk,
gjennom det med heleNorden!
Bli så siden selv en tolk
for den tro som siden din er vorden!

Gjennom halvannen time sang vi oss gjennom sanger brukt under siste krig i Norge — på begge sider av fronten. Bilder hentet fra Riksarkivet og Hjemmefrontmuseet ble vist på Power Point underveis. Å sitte ved et keyboard, spille, synge og forelese og samtidig klikke meg gjennom et historisk bildemateriale, er ikke en enkelt oppgave. Jeg surra litt, men fikk raus støtte fra en snill sal. Og Sture takket og spanderte lunsj før han loset meg tilbake til bilen og viste meg veien hjem på rikksvei 110.

SANG MÅ GJENINNFØRES I NORSK SKOLE PÅ OVERORDNET, BEGRUNNET NIVÅ. JEG GIR MEG IKKE!

Det handler om glede, læring — og musisk beredskap