Kategorier
Uncategorized

10.2.-23: Fredheim kulturhus på Tangen: «Med musisk våpen»

Det kan ta et liv helt å fatte. Som for meg på vei til Fredheim, Ingeborg Refling Hagens eget hjemsted. «Med musiske våpen», er tilegnet Ingeborg Refling Hagen. Hun ble torturert i kjelleren på Grini, hadde deltatt med distribuering av en illegal avis under krigen. Men for meg handlet denne bokdedikasjonen også om noe mer: En takk fra meg og mine. I 50 år har jeg fulgt hennes Suttung-kraft på nært hold, kulturberikelse av barn, fremfor alt gjennom Wergelands diktning. Jeg har vært på mange 17.juni-feiringer med blomstertog til Wergelands ære på Tangen sammen med mine tre barn. Alle er de varig beriket av Wergeland, først i Askeladden barnehage på Torshov, så på Tangen. Derfor er det 17. juni-blomster i taket i bua der min egne bøker er samlet:

Ingeborg Refling Hagen mente at å undervurdere barn er å undertrykke barn, en tanke jeg har fremmet på mitt vis om barn og sang. Symtomatisk er det Eivind Groven med Wergeland i «Barnas Egen Sangbok», lysår unna en enkel barnesang. Barn både vil og kan!

Men så var altså satt på toget til Tangen og bladde i hennes bok fra krigen og Grini: «Gnister i mørket». Hvilke gnister i mørket? Musisk eierskap til vår egen norske kultur — Wergeland, Ibsen! Hvilke mørke? Torturen i Grini-kjelleren. Det at Ingeborg stolt eiet sine diktere, gjorde at hun holdt ut torturen hun ble utsatt for, at hun ikke tystet, at hun hele veien forble seg selv. For gjennom Ibsen og Wergeland kjente hun hvor stort det er å være menneske. I boka si siterer hun Kinck: «Et folk som er bevisst, kan ikke dø.» Det var der på toget at jeg helt skjønte at hennes Suttung-arbeid med barn dypest var et fredsprosjekt. Ikke rart at jeg denne kvelden snakket mye om dette, det er jo noe suttungs også i meg.

Jeg har vært heldig å ha hatt fremstående Suttunger blant mine studenter. Johanne Louise Groven-Michaelsen kom denne kvelden i Fredheim kulturhus med sin Gunnar. Jeg ble i sin tid invitert til deres bryllup på Tangen. Nå fikk jeg en minnegave fra henne:

Og for noen uker siden inviterte Anne Jorunn Kydland meg til 30-årsjubileum for sin Suttung-gruppe i Bærum. Der møtte jeg blant annet Dagne Groven Myhren, venn og kjær kollega fra Blindern. Ildsjeler og fredsbyggere med tro på barn er de alle.