Kategorier
Uncategorized

5. april 2022: Kyiv Grand Ballet på besøk i Gjerdrum kulturhus

Dans på livet løs

Tirsdag 5. april hadde Kuivs Grand Ballet forestilling i et fullsatt Gjerdrum kulturhus til inntekt for sitt Ukraina. Den rasrammede kommunen fikk oppleve en makeløs kveld mot krig. Her var det dans på livet løs. Og det kjentes, med scene og sal i tett samspill gjennom to timer: Det gode mot det onde, hvit svane mot svart svane, Helten mot Satan. For hvert luftige sprang, for hver vanvittige tåspissrotasjen: jubel og applaus fra oss, takk med bravur fra dem.

 Ikke var det Rothbard som til slutt ble nedkjempet der framme på scenen. Med et musikkskifte fra moll til triumferende dur ser jeg brått Putin der framme på scenen: Russlands politiske leder, som i duell med Det Gode i verden frarøves sin krigskappe og faller — til stående applaus fra den fullsatte salen!

            Og så, kveldens høydepunkt: I det Aleksandr Stoianov, forestillingens Siegfried og mannlige helt, folder ut et ukrainisk flagg, avsynger ballettensemble sitt landets nasjonalsang. Framføring av en gammel russisk ballett fra 1877 blir der og da til et bitende samtidsinnlegg mot krigens meningsløse mørke. Slava Ukraine!