Kategorier
Uncategorized

2.3 -2019: Toneheim folkehøgskole: Forelesning og VM på ski

Dette hadde jeg virkelig gledet meg til: Tenk å skulle møte 150 musikkmotiverte ungdommer! Ikke visste jeg at det skulle være VM på ski 2. mars 2019 da datoen ble spikret. Men det viste det seg altså at det var: 30 km fellesstart for kvinner. Så jeg tok kontakt med Toneheim noen dager før og prøvde å få flyttet mitt besøk til en senere lørdag i måneden. Men nei, dette går bra svarte Toneheim, «våre elever setter musikk foran alt!»


Her begynner skolens flotte konstertsal å fylles opp. Et par av lærerne hadde også kommet for å høre, kunne jeg se.

Et oppmøte på 150 ungdommer en lørdag formiddag imponerer. Det viste seg imidlertid at oppmøtet var obligatorisk — med opprop pr. husstand før jeg begynte. Elevene var imponerende lydhøre og lojale, kjente jeg. Men VM på ski var elefanten i rommet — og også i meg. Så vi ble enige om en utvidet lunsj til 30-kilometeren var over — og så vende tilbake til musikken:

Mange fulgte da med foran skjermen, men slett ikke alle. Therese Johaug vant med nesten et minutts margin. Vant gjorde også elevene — mitt hjerte. Mange ble igjen rundt meg og ville ha mer kontakt da det hele var over.

Hit kommer jeg gjerne tilbake, men da gjerne uten et rivaliserende ski-VM på nakken — og stadige kluss med teknikken underveis, administrert av Havard Opem, undervisningsinspektøren som hadde tatt kontakt med meg i forkant: