Kategorier
Uncategorized

27.1-2015: NLA- Høgskolen Breistein: «Uten sang dør verden!»

Tittelen på denne forlesningen, foreslått av LNA-Høgskolens, er inspirert av mottoet på min bok «Skilpaddens sang», der jeg siterer Agnar Mykle:

«Men det land som ledlegger veto mot dikteren, nedlegger veto mot seg selv Det trer ut av historien. Det eksisterer ikke. Det har ingen sang!»

NLA er er samlebetegnelse for de private kristne høgskolene i Norge, funsjonert i 2012.Wikipedaia forteller om 1900 studenter, 175 ansatte. Fra før av kjente jeg bare til Høgskolen i Staffeldtsgate (Oslo) som kombinerer studier i kristendom og («rytmisk») musikk. Min gamle arbeidsplass, Institutt for musikkvitenskap, UiO, har vært beriket med mange virkelig musikkyndige studenter herfra.

Denne dagen handlet det om en personaldag for ansatte, i alt var vi rundt 150 i salen. Anslag: jordskjelvet på Haiti for fem år siden nå: Det varte 32 sekunder. Hovedstaden Port-au-Prince ble lagt i ruiner. 230.000 mennesker mistet momentant livet. Gjennom hele natta satt satt folk tett i tett i stummende mørke — og sang. Hva handlet det om? Hvorfor sang de. Hvor er kilden?

Myldring i salen før jeg begynte:

Breistein

 

 

Jeg ble «plukket opp» allerede på Gardemoen, gate 26, av Tove Rustan Skaar. Ikke bare var hun en gammel venn av Finn Benestad, min kjære kollega og mentor på instituttet mitt i Oslo. Hun orienterte meg også om NLA-høgskolen, som jeg jo ikke kjente til på forhånd. Her er vi to kommet til Breistein, på vei inn til en forelesningen som gav mye til mange, applausen til slutt sa alt om det:

Tove Skaar