Kategorier
Uncategorized

23.5.2014: UiO-Festival 2014: «Margrethe Munthe som nasjonsbygger»

Så var jeg tilbake som invitert foreleser på Blindern, 9 år etter at jeg søkte avskjed. UiO-festivalene er en type åpen hus, der folk flest inviteres inn: Tema i år: «Menneskeverd. Bærekraft. Dannelse. Sannhet. Frihet.» Jeg takket jeg, jeg syntes er rehabilitering av Margrethe Munthe etter 1970-tallets demonisering av henne var på sin plass.

Jeg innrømmer at jeg hadde bange anelser. Lørdagen var sommervarm og lokkende, og min forelesningvar satt på sen ettermiddag, kl. 16.00. Og ta en på plakaten: Hvordan nå fram gjennom et stjernegalleri av superkjendiser og artister, hvor mye foregikk parallelt.

 

Plakat

Jeg fant min plass og satt og ventet i Auditorium 4, med plass til 60,  i Vilhelm Bjerknes Hus:

Vilhelm Bjerknes Hus

Og så kom det så mye folk at det ble fullt. Og til min forbløffelse dukket rektor Ole Petter Ottersen opp, introduserte meg og ble sittende og lytte — og synge med oss alle — til jeg var ferdig. Litt stolt og rørt var jeg akkurat da, en rehabiltering på et vis, after all these years:

 

Auditorium 4

Her står rektor midt i salen og sjekker noe før jeg begynner. Og salen var full av både kjære kjente og spennende ukjente. Takk til dere alle for at dere kom, mot så mange odds! En av mine gamle studenter, nå proff musiker, hadde til og med tattkjæresten sin med: «Jeg måtte vise deg fram for henne,» sa han og gav meg en signert CD med takk.

Etter jeg var ferdig, bar det rett ned til Aulaen med festival-avslutningskonsert med blant annet Brazz-Bross. Vi jobbet mye sammen en stund Brazz-Bross og jeg. Nå var både de og jeg blitt drøyt 10 år eldre. Det syntes, med et stikk av vemod. Med spellet deres: Bare fantastisk, bedre enn noensinne — musiske venner!»

Bare fantastisk er og også festivalens drivende kraft og UiO-kulturansvarlige Gjøril Songvoll: