Kategorier
Uncategorized

7.12-12: Lom: KS: Rådmannssamling for Oppland fylke: «Musisk mestring, musisk styring»

Det var langt: 6 1/2 time med buss fra Oslo bussterminal

Det var kaldt:27 kuldegrader

Det var førjulsvakkert i «blåtimen»:

Og det var viktig: et tyvetalls rådmenn og deres administasjon — menn og kvinner — som styrer økonomien i Opplands kommuner. De etterspurte nå et musisk kvalitetsbegrep. Klart jeg måtte komme da!

I KS-mappa som ble delt ut til deltakerne heter det blant annet:»Det er i kommunene demonkratiet  utvikles, og det er i kommnene hver enkelt kan påvirke sitt nærmiljø. Det er her mennesker skal kjenne at livet gror.»

Hva er det å gro — i musisk forstand? Om sånt snakket så jeg denne formiddagen, primært belyst gjennom samhandlingsreformen (se logg om Nittedal rett foran) og barnehage/skole. Det var rådmannen i Vågå som introduserte meg. I hans kommune har de enstemmig vedtatt en musisk skoleplan. «Nå ser resultatene positiver ut på nasjonale prøver, her er framgang» Sansebasert læring og kultur er fundamentalt er grunnleggende,» la han til og nikket til meg.»Det musiske.»

Det var Astrid S Tomter, rådgiver fra KS Hedmark og Oppland som inviterte meg, en myndig, ryddig og hyggelig kvinne, «Prima inter pares»:

Lom har Norges beste bakeri, fikk jeg vite. Dermed måtte også jeg kjøpe med meg brød hjem:

Men mennesker lever ikke av brød alene. I Lom ligger store lyrikere som Tor Johnson og Olav Aukrust begravet. Og Hamsun kunne også skrive dikt, må vite. Over dem alle rager Galdhøpiggen, 2469 meter over havet, lærte jeg da jeg gikk på skolen.