Kategorier
Uncategorized

Fredag 27.april, 2012. NRK 1, fjernsynet: Med Ingrid Bjørnhov på «Lindmo». So veksa blomar i såret …

Anne Lindmo har nå utover våren overtatt for Skavlan på fjernsynets fredagskveld.

Et av innslagene denne fredagskvelden var en lansering av Ingrid Bjørnhovs nye bok om kor, «Se Norges blomsterdal». Hun har sunget i Oppsals pikekor under ledelse av Marit Tenfjord. Jentene fra lenge siden, som nå har sitt eget Oppsal veteranpikekor, var invitert i studio. De avsluttet Lindmo-prgrammet med Ingrid Bjørhov tilbake i sine rekker. Stas!

Jeg var invitert som forsker og ekspert, skulle si noe om sangens og korbevegelsens betydning, noe om hvorfor sang kan treffe så sterkt. Jeg takket ja til invitasjonen, ikke minst fordi jeg i 10 år sang i Olavsguttene (1953-63). Det formet mitt liv. Jeg jar skrevet  om Olavsguttene i boka «Vi er de tusener. Norske musikkhistorier», 2003. (Er noen interessert i boka, så kontakt meg gjerne, her er mye spennende.)

Tillfellet ville det slik at jeg dagen før Lindmo-programmet var en av 40.000 som stod på Yongstorget  i «Rose.koret» og sang «Barn av regnbuen» med LilleBjørn som forsanger (se eget blogginnslag nedenfor). Anne Lindmo utfordret meg til å ta fatt i denne opplevelsen, hvordan et syngende fellesskap gir mening som protest mot massemorderen ABB og alt han står for. Det gjorde jeg. Noe traff, jeg kjente at Ingrid Bjørnhov og jeg var på nett. Mange både sterke og takknemlige tilbakemeldinger fulgte de neste dagene, både som sms og mail. Dette var noe veldig mange delte.

På vei ned til Yongstorget den torsdagen så jeg noe spesielt: Et lite,.blomstrende magnoliatre rett rundt hjørnet på Møllergata 19. Klokka på Møllergata 19 ble knust fra trykkrekylet  da bomben eksploderte. Høyblokka i tregjeringskvartalet ble, som vi alle vet, totalt rasert. Men det spede, lille magnoliatreet knakk ikke, det lever!  Nå står det der midt under den pågående rettsaken i Tinghuset  og taler volden midt imot med sin duftende skjønnhet. Sluttlinjene i Vinjes dikt «»Den særde» blir så sanne: «So veksa blomar i såret»

Grieg har satt musikk til Vinjes dikt. Det er en av hans aller fineste sanger. Hør på overgangen fra smerten i ciss-moll til Dess-dur  der det knugende jerngrepet rundt hjertet løsner! (raffinert enharmonisk omtolkning ciss=dess!)

Kjersti Eidem Dyrhaug, fotograf i Lindmo-teamet, har sendt meg et par bilder, tatt i oppholdsrommet før vi går inn til opptak. Her er ett av dem. Vi har avtalt å møtes og bytte bøker: