Denne gangen ble jeg invitert av en gammel Olavsgutt, Olav Midttun. Som 13-åiringer var vi begge med på Olavsguttenes andre Amerika-turné 1956-57. Vi fikk fri for skolen nesten et halvt år, sang i Carnegie Hall og på fjernsyn lenge før det var fjernsyn i Norge. Det var svært. Du kan lese nærmere om Olavsguttene i boka mi «Vi er de tusener». Olavsguttene var også Knut Nystedts kor — han dannet senere Soilistkoret. Dette var også Torstein Grythes kor — han dannet senere Sølvguttene. Dette var også Ragnar Ulfungs kor, han sang senere på Metropolitan og i Ingmar Bergmans fiilmversjon av Mozarts «Tryllefløyten». Uten Olavsguttene — jeg var med fra jeg var 10 til jeg var 21, da koret med nedlagt, hadde jeg aldri blitt musikkforsker. PÅ venstre hånds langfinger har jeg en Olavsring i gull. Der skal den få være til jeg dør, så viktig har dette koret vært for meg.
Og se nøye på genseren til Olav M: Der står det Ex Olavo og datoen 17. juni 1989. Den dagen var det fest i Gamle Losjen i Oslo: 100-årsdagen for Ragnvald Bjarnes fødsel, Olavsguttenes dirigent, ble markert med taler og sang. Og noen av gutta bestemte seg for å lage et mannskor av forhenværende Olavsgutter: Ex Olavo. Makan til mannskorstemmeprakt skal lete lenge etter for å finne. Her var/er flere tenorer med et høyt C! Dessten basser med et dypt Ess — og tonnevis av sangglede.
SÅ TIL:
Jeg har sagt det før; Seniorsentrene/akademiene/universitetene er gull verd. Bare i Bærum er det fem seniorsentre. I skjæringspunktet fellesskap, kultur og kunnskap møtes her mennesker. Som foreleser merker du straks at her er mennesker med mye levd liv, mye kunnskap og mye kompetans i bagasjen. Hør bare på foredragsprogrammet for fram til påsken 2012:
12.1: Jan Otto Johansen: «Kan vi stole på den russiske bjørn?»
19.1: Odd Georg Murud: «Asbjørnsen og Moe. Et tohundreårsminne».
23.2: Bjørn Hansen: «Tea-Party-bevegelsen i USA»:
1.3: Jon-Roar Bjørkvold: «Sang er det første vi møter og det siste vi mister: Et musisk blikk på våre liv».
8.3: Anne Hjort: «Kvinne i mannsdominert arbeidsmiljø»
15.3: Turid Ekebergh: «Nordmenn er sprø!» Litt om folkesykdommen Osteporose (benskjørhet)
22.3: Jon Tveit; «Fra sigd til skurtresker»
Imponerende — og spennende, spør du meg!