Kategorier
Uncategorized

5.11-2015: Jubileumsforelesning i Holstebro

Holstebro har en en sterk, musisk historie. Hør bare: På tidlig 1960-tall var denne byen på Vest-Jylland i Danmark en fraflyttingskommune nærmest på konkursens rand. Da var det at byens ordfører og finansrådmann stakk sine hoder sammen: Noe ekstraordinært måtte gjøres! Så gjorde de noe eksraorinært: De gikk til anskaffelse av en skulptur av italieneren Giacometti, «Kvinnen på Kjerren», og satte den på byens torg. Pris: DK 210.000. Byens innbyggeren ble rasende og forlangte at de skyldige måtte avskjediges umiddelbart. Men raseri ble snudd til glede. For byen ble lagt merke til i musisk forstand, folk kom flyttende til Holstebro, byen vokste: I en slik by vil vi være! Odin teatret, med sin leder Dario Fo var på denne tid på jakt etter et sted å slå seg til. De hørte om Gacomettis «Kvinnen på Kjerren», og slo seg ned i en nedlagt bondegård utenfor byen. Dario Fo fikk noen år senere Nobelprisen i litteratur — Holstebro feiret med med å bygge en TV-mast som lysskuptur, den kunne sees over store deler av Danmark. I år feirer Holstebros pedagogikkutdanning sitt 50-årsjubileum som del av dette. Det var 24 studenter på skolen i 1965 — nå er det over 1500! Musisk vekst! Og jeg ble bedt om å holde jubileumsforelesningen i anledning dagen.

Invitasjonen var slik:

Kære Jon Roar Bjørkvold
Jeg skriver til dig, fordi jeg vil høre om du har lyst, tid og mulighed for at komme til Danmark d. 5 nov 2015 for at holde jubilæumsforlæsning på VIA University College campus Holstebro, i anledning af pædagoguddannelsens 50 års jubilæum. De sidste 25 år har vi haft stor inspiration fra dine bøger, specielt «Det Musiske Menneske» og «Skilpadens Sang» og filmen «Når Øjeblikket Synger». Vi har brugt den nye norske udgave af «Det Musiske Menneske» på vores diplomuddannelse i Kunst og Kulturformidling for Børn, og i mange år har logoet for pædagoguddannelsenen været den blå hest. Jeg har selv lagt mærke til det nyskrevne kapitel «Musisk Modernisering» der forholder sig kritisk til målstyring, magt og norsk uddannelsespolitik, noget der absolut også er aktuelt i dagens Danmark. Det kunne måske være emnet for forlæsningen? Eller Det musiske menneske i konkurencestaten? Børnekultur versus skolekultur? Under alle omstændigheder vælger du selv emnet/vinklen.
Jeg håber at høre fra dig.

Morten Isaksen,
lektor i Musik
Master i Børne- og Ungdomskultur, Æstetiske Læreprocesser og Multimedier

Dagen kom, salen var stappfull:

Holstebro-studenter

Hvordan gikk det? Morten Isaksen, som inviterte meg, sendte meg denne mailen dagen etter:

Kære Jon Roar
Tak for en en helt fantastisk forelæsning, der virkelig forgyldte vores jubilæumsarrangement. Håber tilfældet vil krydse vores veje igen!
Kærligste hilsner
Morten Isaksen

Og en av studentene takket umiddelbart slik:

Mange tak for en anderledse eftermiddag i Holstebro, det var en stor oplevelse at få møde dig, og høre dit foredrag. Venlig hilsen Kurt. (Ham på guitaren)

Maren på kjerren

Giacomettis «Kvinnen på Kjerren» og Morten Isaksen